26.5.23

Itä-Suomen hovioikeus: Poliisilla oli oikeus varoittaa koronatestiä vältelleestä naisesta


Kerrankin Itä-Suomen hovioikeudelta tuomio, joka tiedotusvälineiden kautta saatujen tietojen perusteella tuntuu oikeudenmukaiselta myös tavallisen ihmisen mielestä: Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisariolla oli oikeus ja peruste tiedottaa Iisalmessa koronatestissä kieltäytyneestä naisesta maaliskuussa 2021.

Pohjois-Savon käräjäoikeus oli tuominnut poliisin virkasalaisuuden rikkomisesta sakkoihin, mutta hovioikeus hylkäsi syytteen 24.5.2023 antamallaan tuomiolla ja vapautti poliisin rangaistuksesta ja korvausvelvollisuudesta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto oli määrännyt Iisalmessa asuvan virolaisen naisen koronatestiin kevättalvella 2021. Ylä-Savon sote-kuntayhtymä oli pyytänyt apua aluehallintovirastolta, koska terveysviranomaiset yrittivät pysäyttää Iisalmessa levinneen koronatartuntaketjun eikä nainen suostunut asiassa yhteistyöhön.

Koronarokotukset olivat tuolloin vasta alkamassa eikä edes riskiryhmiä ollut vielä ehditty rokottaa. Jäljittäjäryhmän mukaan Iisalmessa oli tullut ilmi useita tartuntoja, joiden yhdistävä tekijä oli kyseinen nainen.

Poliisi haki terveysviranomaisten virka-apupyynnön takia naisen testattavaksi terveydenhuollon toimipisteeseen. Hakutilanteessa nainen vastusteli poliisia ja jakoi tilanteesta kuvatun videon henkilölle, jonka nettisivustolla julkaistiin vallinneen käsityksen vastaisia väittämiä koronaviruksesta ja viranomaisten toimista. Nainen ei myöskään suostunut kertomaan viranomaisille, keiden vanhusten kodeissa hän oli vieraillut viime aikoina, vaikka hänen siivousyrityksensä asiakkaina oli ollut useita iäkkäitä riskiryhmäläisiä.

Poliisi julkaisi naisen nimen ja kuvan, koska naisen pelättiin yrityksensä vuoksi käyneen useiden vanhusten kotona kertomatta heille tartuntataudistaan. Tapauksen päädyttyä julkisuuteen selvisikin, että naiseen liittyi 18 koronatartunnan ketju. Kaksi tartunnan saaneista myös joutui sairaalahoitoon. Lisäksi koronavirukselle altistui ja karanteeniin joutui yli sata ihmistä Iisalmessa ja Vieremällä.

Itä-Suomen hovioikeus totesi siis nyt, että nainen oli omalla menettelyllään aiheuttanut vaaraa muiden hengelle ja terveydelle. Hän ei ollut antanut terveydenhuollon tarvitsemia ja häneltä pyytämiä tietoja, mutta oli itse sallinut terveystietojensa julkaisun koronatestivastaisessa mediassa (jo ennen poliisin laatimaa tiedotetta).

Hovioikeus katsoi, että poliisilla oli ollut painava syy julkistaa tietoja naisen terveydentilasta ja hänen saamistaan terveydenhuollon palveluista. Poliisi oli asiaa päättäessään ottanut huomioon tarpeen ehkäistä muiden henkilöiden hengen ja terveyden vaarantuminen.

Siten syytteet virkasalaisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta hylättiin ja rikoskomisario vapautettiin kaikesta korvausvelvollisuudesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!